• +36 /37/313-450
  • +36/30/537 5486
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Carlo

Ligeti Károly vagyok, 1952. március 12-én születtem, Gyöngyösön.

Édesanyám szülei kereskedők, textilkészítők, kékfestő-mintakészítők és restaurátorok voltak.

Palkó nagyapám toledói fegyverkovács-mester volt.

Apám is ezt a mesterséget folytatta, majd kőművesként fali stukkókészítéssel, ezek restaurálásával, aranyozásával foglalkozott.

Öten voltunk testvérek, szüleim kis jövedelme kevés volt az emberhez méltó élethez.

Egyik örökségem a szegénység és a nélkülözés, a másik az alkotói tevékenységek iránti vonzalom.

Gimnáziumi tanárom, Kárpáti István biztatására –aki igen nagy fantáziát látott bennem - fogtam hozzá a szürrealista festészethez.

Egyetemi tanároktól (pl: Darvas Miklós) és Kishonti Jenő festőművésztől tanultam festészetet, fém-, és díszmunkákkal foglalkoztam.

Szorgalmasan képeztem magam a címfestés és betűgrafika terén.

18 éves koromtól majd' 11 évig kirakatrendezőként, kiállítás-rendezőként dolgoztam.

Ez alatt a bő 10 év alatt dőlt el, hogy – bár általában vonzódom szinte minden kézműves mesterség iránt - az igazi képességeim, a szép dolgok létrehozásában és felújításában bontakoznak ki.

Tanultam neves középiskolai rajztanároktól festészetet ( Nagy Béla –festőművész, Fehér Miklós-rajztanár,Pető Imre-szakkörvezető ), majd Antala Józsefné restaurátortól ennek a szép szakmának az alapjait sajátítottam el.

Kerestem a kihívásokat.

Felkészültem az egyre igényesebb feladatok megoldására: bútorrestaurálást végeztem, templomi kegytárgyak, oltárképek,

egyházművészeti kincsek helyreállítását oldottam meg hazai és külföldi megrendelők megelégedésére.

Sokszor egészen romos állapotukból kelnek életre a tárgyak munkám nyomán, melyek minden fázisáról fotódokumentációt készítek.

A környező helységek ( Abasár, Hort, Karácsond, Egerbakta, Nagyréde, Mátra-Fallóskút ) római katolikus templomaiban is végeztem helyreállításokat .

Dícsérettel és elismeréssel teli cikkek jelentek meg tevékenységemről több nívós hazai és külföldi lapban ( FORTEAN TIMES, 2000 Magazin, AION Magazin, UFO Magazin, Aktuális, Heti Hírnők, Nők Lapja).

Magam is római katolikus vagyok. A zajos életet kerülöm, azok barátságát keresem, akiktől tanulhatok.

Sokat köszönhetek feleségemnek, a nemesi családból származó Olginak, akivel 30 éve élet-, és alkotói közösségben élek.

1991 óta Gyöngyös központi helyén (Móricz Zsigmond u. 8.), önálló épületbe költöztünk, amelyet nagy ráfordítással alakítottunk át a mai formájára.

Az ország egyik legigényesebb műterem- és raktárházát sikerült kialakítanunk, ami nélkülözhetetlen az elmélyült alkotói tevékenységhez.

Igazi énem a festészet, amiből élek, és finanszírozom nemcsak kulturális önképzéseimet, hanem szakmai célú külföldi utazásaimat, továbbképzésemet.

Itt szerzem be a kiváló minőségű anyagokat, eszközöket.

Jártam Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Los Angeles, Las Vegas, New Orleans, New York.

Több mint 10 éve a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak végzek magas szintű restaurálási munkákat , melyeket elismernek.

Vállalásaim időben, és a megkívánt színvonalon történő teljesítése, minőségi és mennyiségi munkát követel.

Mint hívő ember, folyamatos lelkiéletben a kereszténységgel járó gyónási, áldozási alkalmakkal élek: ez belső békét, harmóniát ad.

Az életem egyik legnagyobb élménye a Karácsondi templommal kapcsolatos, amelynek a Szent Miklóst ábrázoló oltárképét és a keretét, Dr. Radnai András pszichológus, és görög - keleti lelkész udvarában, egy katonai sátorban restauráltam.

Maga az élmény a Mária-jelenés volt, a XXI.század küszöbén-immár 20 éve-melyet a média, és több tudományos intézmény vizsgált, elemzett, szerte a világban, az MTI-től Ausztráliáig, a NASA és a Vatikán, angolok, olaszok, spanyolok.

A vizsgálatok kizárják a manipulációt, és elismerik a jelenség fotójának negatívján megjelenő fényjelenség valódiságát.

Élményem „utóélete" a folyamatos kapcsolat-felvétel tudósok, fizikusok részéről.

Jómagam - anélkül, hogy túlfűteném magam - a vallásos extázis érzéseivel, mélyreható bizonyosságként élem tovább,

csendes elmélyültséggel és bölcsességgel , hogy beváltsam amivel a Világ Rendje ígéretével megbízott.

A vállalt feladatok megoldása során mindent meg kellett ismernem, ami a profeszszionális, teljes igényű megoldást biztosítja.

Képes vagyok minden tekintetben azoknak a szép feladatoknak az elvégzésére, amelyek még várnak rám.

Gyöngyös, 2009.október.10.

Ligeti Károly

Festőművész - restaurátor

carlo alair web

Mária Jelenés

 

Olykor vannak az ember életében hihetetlen, megmagyarázhatatlan események.

Ligeti Károly életének egy bensőséges egyedülálló pillanatáról olvashat az itt következő újságcikkek dokumentumok lapjain, arról amiről ő maga csak ritkán és egyszerűen mesél, csendben őrzi a fényt amit neki ez a csoda adott.